INFORMATOR PGZ V KRIZNIH RAZMERAH 24.3.2020

Ključna informacija so smernice za pripravo ukrepov vlade v takoimenovanem »protikorona zakonu 1«. Vlada ga bo sprejemala v petek, parlament pa najbrž nekaj dni kasneje. V njem je zajet le del ukrepov, ki smo jih predlagali vladi, je pa nekaj ključnih predlaganih. Jutri pričakujemo določena pojasnila, saj so nekateri ukrepi resnično premalo jasni in nikomur ni povsem jasno, kako se bodo izvajali, kakšni bodo kriteriji, ipd.

Za zdaj tudi še ni jasno, ali bo ta paket zakonov veljal od 1. marca naprej do 31. maja ali kako drugače. Zato vam še ne morem svetovat, kateri ukrep je za koga najbolj prikladen ali primeren. Prepričan sem, da vam bom lahko usmeritve ali priporočila v tej smeri znal zapisati še pred koncem tedna. Zavedamo se, da se približuje konec meseca in s tem obračun plač.

Kljub temu, da bo zaradi pomanjkanja časa (jutri in v četrtek se bodo pisali potrebni zakoni, prav tako bodo potekala določena usklajevanja med socialnimi partnerji) vas prosim, da si smernice podrobno pregledate in mi posredujete vaše dvome ali predloge, da jih bomo lahko uvrstili v paket »protikorona zakon 2«, ki je verjetno pred nami v prihodnjem tednu ali najkasneje v roku 10 dni.

Jutri ali najkasneje v četrtek tudi pričakujemo protokol NIJZ oz. Ministrstva za zdravje o zagotavljanju primerne zaščite na delovnih mestih. To bodo tudi pravne podlage, na katerih bodo svoje odločitve opirali inšpektorji za delo.

Bodite dobro, bodite zdravi.

Lepo vas pozdravljam

Robert Rakar

direktor

Leave a comment