INFORMATOR PGZ V KRIZNIH RAZMERAH 23.3.2020

Tudi danes nekaj informacij:

Najprej zaščitne maske za enkratno uporabo: družba Venka Vojo iz Lucije nas je obvestila, da bodo konec tedna dobili dokaj veliko količino dvoslojnih zaščitnih mask za enkratno uporabo in da jih imajo še kakih 50.000 nerezerviranih. Če vam jih primanjkuje ali jih nimate, se lahko pozanimate direktno pri podjetju glede dobave in cene.

Interventni zakoni: O tem več v pripetem dokumentu. Danes so šli na teren delovni inšpektorji, ki preverjajo, ali ste v podjetjih posodobili oziroma spremenili ocene tveganja. V ta namen se lahko povežete z ambulanto Medicine dela, kjer so vam dolžni svetovati, kako in kaj.  Posebej naj opozorim na tolmačenje Ministrstva za delo, da se do morebitne spremembe delavce lahko pošlje na dopust ob njihovem soglasju in ne enostransko.

Delavci na čakanju: Opozorim naj vas, da lahko uveljavljate državno pomoč skladno z interventnim zakonom tudi, če imate delavce na čakanju v dneh pred uveljavitvijo zakona. Zakon namreč učinkuje za nazaj. Pazite le, da na spletni strani Zavoda za zaposlovanje to prijavite največ 8 dni po uveljavitvi zakona, zato s tem pohitite in to naredite še ta teden. Prijavo uredite prek spletnega obrazca.

V drugi priponki predlog ukrepov za dopolnitve oziroma nov interventni zakon za  pomoč gospodarstvu. Prosim vas, da mi za posamezne specifične zadeve, ki so morda nujne za določeno panogo, pošljete na mail, da jih posredujemo na pristojno ministrstvo.

Kdor posluje z Italijo : naši zahodni sosednje uvajajo zelo stroge ukrepe za zajezitev posledic koronavirusa, zato je njihova vlada izdala dekret o zaprtju podjetij in tovarn. Podjetja lahko do 25.3. odpremljajo blago, ki je bilo že naročeno. V priponkah vam pošiljam tako dekret kot seznam gospodarskih panog, ki predstavljajo izjemo.

GZS ja začenši z današnjim dnem začela s serijo webinarjev. Kaj se dogaja ta teden, preberite na povezavi https://www.gzs.si/koronavirus/Novice/ArticleId/74663/o-poslovni-komunikaciji-v-casu-ranljivosti. Če imate željo ali potrebo po specifičnih odgovorih, nam jih pošljite, da pridobimo strokovne in merodajne odgovore.

Spet se nam obeta pester teden. Za kakršnekoli podrobne informacije smo vam na voljo tudi v prihodnjih dneh.

Bodite dobro in bodite zdravi.

Robert Rakar

direktor

Leave a comment